Rólunk

Image
Mészáros Andrea

1994-ben szereztem idegenvezetői képesítést, azóta számos csoportot és egyéni turistát vezettem, kísértem elsősorban Szegeden, Ópusztaszeren és Budapesten.
Bár eredetileg dunántúli vagyok, mára elmondhatom, hogy életem nagyobb részét Szegeden éltem le. A város iránti lelkesedésem fokozatosan alakult ki: meg kellett szoknom, hogy nincsenek dombok; hogy bár ritkán fúj a szél, olyankor mindent telehord homokkal; hogy néha rengeteg a szúnyog és gyakran irgalmatlanul meleg a nyár (ez utóbbit még mindig nem szoktam meg). Aztán ahogy egyre jobban megismertem és megszerettem az itt élő embereket, ahogy végigkísértem a Tiszán levonuló nagy áradásokat, ahogy felfedeztem az alföldi égbolt semmihez nem fogható csodáit, kezdtem megérteni, miből is fakadt Petőfinek e vidék iránti rajongása. A város maga pezsgő, élettel teli, ugyanakkor emberléptékű és barátságos. Mit jelent megismerni egy várost? A nővérem szerint átlátni a történelmét, aktuális szerepét, ismerni a látnivalóit. Számomra inkább megélni a hétköznapjait, megérezni a hangulatát, színeit, ízeit.
Idegenvezetőként fontosnak tartom, hogy minden vendég számára – hasonlítson akár a nővéremre, akár rám – olyat tudjak nyújtani, ami emlékezetessé és élményszerűvé teszi szegedi, illetve dél-alföldi kirándulását. A program összeállításánál ezért figyelembe veszem a turisták életkorát, érdeklődési körét, ízlését. A magyar nyelven kívül angolul is szívesen kalauzolom a vendégeket.

Mészáros Andrea idegenvezető