... azoknak, akik szeretnének néhány órára szegediek lenni,
és azoknak, akik azt hiszik, hogy nem...

  

Szeged belvárosa nagy vonalakban három óra alatt megismerhető. Ennyi idő alatt bebarangolhatjuk a legfontosabb utcákat, tereket és néhány percre betérhetünk a város szimbólumaként ismert Dómba is. Ez a séta alkalmas arra, hogy benyomást szerezzünk a városról, vázlatosan megismerjük annak történetét, kívülről megtekintsük a belvárosban található látnivalók többségét. Választ kaphatunk olyan kérdésekre, hogy milyen illata van a tiszavirágnak, hogy miként nevezik Szegeden a láthatatlan embert és hogy a XVI. századi ferencesek szerint hány próféta van.

...a 3 órás programot nagyon élveztük; sok érdekes részletet ismerhettünk meg a város történelméről, építészeti és kulturális emlékeiről. A remek stílusban előadott ismeretek és az ügyesen választott útvonal is nagyban hozzájárult a kellemes városnézéshez...

Vízvárdy Endre és Rita
egyéni turisták

  

Ha vendégeinknek csak épp egy-két órájuk van városnézésre, akkor megmutatom nekik mindazt, ami nélkül nem mondhatják el magukról, hogy jártak a városban: a Tiszát, a Dóm teret, a Kárász utcát és a Széchenyi teret. Aztán rohanhatnak is tovább (ej, de fogjuk/ják sajnálni!).

  

Azoknak, akik egy egész napot rászánnak arra, hogy megismerjék a várost, jó hírem van: megéri!
A „három óra Szegeden” sétát kiegészítve ugyanis alkalmuk nyílik az új zsinagóga csodálatos épületének és Róth Miksa tervezte üvegablakainak megtekintésére csakúgy, mint az Alsóvárosi Ferences Kolostor és Templom meglátogatására, melynek gyógynövényes kertjében híres szegedi fűszerpaprika is terem. Azok számára, akik a kolostorba velem látogatnak el, a barátok egy kis meglepetéssel is kedveskednek (pszt!!!!).

Mindenkinek nagyon tetszett, felkeltette az érdeklődést a város iránt. Ha újra megyünk, ismét igénybe fogjuk venni idegenvezetését!

Madlovits Miklós
Magyar Élelmiszer-Technológiai Tudományos Egyesület Nyugdíjas Csoportja

  

Ez a program lehetőséget ad a Dóm alaposabb megismerésére, a szerb ortodox templom csodálatos rokokó ikonosztázának megtekintésére, továbbá meglátogatjuk hazánk legszebb zsinagógáját és második legnagyobb középkori kolostoregyüttesét, az Alsóvárosi Ferences Kolostort. Ez utóbbi helyszínen a velem érkező vendégek egy kis meglepetésre is számíthatnak.

  

Szegeden számos egyedi, a magyar szecesszió jegyeit viselő épület található. Egy kb. három órás séta keretében végigjárjuk Szeged szecessziós emlékeit, felmegyünk a Szent István téri víztorony kilátójához és belülről is megnézzük az Új zsinagógát. Megismerjük a legimpozánsabb épületek tervezője, Magyar Ede merész ötleteit és tragikus sorsát. Indák, vízililiomok, hordók, lovak, kecses bádogasszonyok várják türelmesen, hogy végre észrevegyük őket.

  

Hagyományos három órás városnézésünket a fiatalabb korosztály számára néhány játékos feladattal tesszük érdekesebbé, melynek során találkozhatnak a belvárosban lakó sasokkal, bárányokkal, lovakkal, vaddisznóval és rengeteg oroszlánnal.

Kedvenc...

kávém...

a Hetes nevű kávébárban készül a Horváth Mihály utcában (a Széchenyi tértől egy apró ugrásra). Mindig van világosabb pörkölésű (kicsit savanykás, gyümölcsös ízvilágú) és hagyományos olaszos kávé is. A kávés fiatalemberek pedig a készítésnél minden apró részletre odafigyelnek, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Az ott fogyasztott kávé aromája még hosszú percekig elkísér minket, igazi élmény!

Rólunk

1994-ben szereztem idegenvezetői képesítést, azóta számos csoportot és egyéni turistát vezettem, kísértem elsősorban Szegeden, Ópusztaszeren és Budapesten.
Bár eredetileg dunántúli vagyok, mára elmondhatom, hogy életem nagyobb részét Szegeden éltem le. A város iránti lelkesedésem fokozatosan alakult ki: meg kellett szoknom, hogy nincsenek dombok; hogy bár ritkán fúj a szél, olyankor mindent telehord homokkal; hogy néha rengeteg a szúnyog és gyakran irgalmatlanul meleg a nyár (helyesbítek: ez utóbbit még mindig nem szoktam meg). Aztán ahogy egyre jobban megismertem és megszerettem az itt élő embereket, ahogy végigkísértem a Tiszán levonuló nagy áradásokat, ahogy felfedeztem az alföldi égbolt semmihez nem fogható csodáit, kezdtem megérteni, miből is fakadt Petőfinek e vidék iránti rajongása. A város maga pezsgő, élettel teli, ugyanakkor emberléptékű és barátságos. Mit jelent megismerni egy várost? A nővérem szerint átlátni a történelmét, aktuális szerepét, ismerni a látnivalóit. Számomra inkább megélni a hétköznapjait, megérezni a hangulatát, színeit, ízeit.
Idegenvezetőként fontosnak tartom, hogy minden vendég számára - hasonlítson akár a nővéremre, akár rám - olyat tudjak nyújtani, ami emlékezetessé és élményszerűvé teszi szegedi, illetve dél-alföldi kirándulását. A program összeállításánál ezért figyelembe veszem a turisták életkorát, érdeklődési körét, ízlését. A magyar nyelven kívül angolul is szívesen kalauzolom a vendégeket.

Mészáros Andrea idegenvezető

Kapcsolat